Peony

Craniosacraal Therapie

 

Craniosacraal therapie gaat uit van het zelfherstellend vermogen van ons lichaam. Evenals bij de acupunctuur, richt het zich op de blokkades die ontstaan zijn gedurende ons leven, welke voortkomen uit trauma, emotionele gebeurtenissen of leefomstandigheden. Tijdens de Craniosacraal behandeling maakt de therapeut via de handen contact met het lichaam en voelt waar de blokkades zich bevinden.

 

Craniosacraal therapie is ontwikkeld vanuit de Osteopathie door John Upledger. Hij maakte gebruik van het gegeven dat ons lichaam voor een groot gedeelte uit bindweefsel bestaat, wat zorgt voor de bescherming, stevigheid en beweeglijkheid van het lichaam. Via dit bindweefsel staan alle structuren in ons lichaam met elkaar in verbinding. Door het bindweefsel is het zogenaamde Craniosacraal ritme voelbaar. Dit ritme is de pulsatie die plaatsvindt door de aanmaak en afvoer van de hersenvloeistof welke door het Cranium (hoofd) en wervelkolom tot aan het Sacrum (=heiligbeen) loopt en in het hele lichaam voelbaar is. Via dit ritme kan de therapeut voelen waar de blokkade zich in het lichaam bevindt. Door vervolgens met onze (=therapeut en cliŽnt) aandacht naar deze blokkades te gaan kan er bewustzijn komen over hetgeen de blokkade veroorzaakt. En op het moment dat er bewustzijn optreedt kan de blokkade zich oplossen. Oftewel het bindweefsel kan ontspannen waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt.


Soms gebeurt het dat er een loslaten van energie plaatsvindt welke gepaard gaat met een emotioneel loslaten. Dit proces wordt Somato Emotional Release genoemd. De Craniosacraal therapeut heeft een training gehad om deze momenten te ondersteunen zodat u in balans naar huis kunt.

 

Hoe ziet de behandeling eruit: De eerste keer wordt er uitgebreid gekeken naar de klachten en worden er vragen gesteld waardoor de therapeut inzicht krijgt in het ontstaan van de klachten en welke structuren hierbij betrokken zijn. Vervolgens wordt u uitgenodigd om op de behandeltafel te komen zitten of liggen en testen we waar de blokkades zich bevinden. Dan wordt er via zachte aanraking energie en aandacht naar de blokkades gebracht waardoor deze zich kunnen oplossen.

 

Indikaties Craniosacraal therapie: Klachten in de spieren en gewrichten, klachten na oude blessures, emotionele klachten, klachten na trauma, bv whiplash, enzovoort. Maar ook klachten van de buik, maagstreek, menstratieproblemen, darmklachten en hoofdpijnen kunnen een indikatie zijn. Daarnaast werkt de Craniosacraal therapie ook met technieken in de mond die problemen als gevolg van gebitscorrectie kunnen oplossen. Denk hierbij aan een beugel of implantaten. Ook bij angst voor de tandarts, chronische ontstekingen van de holtes en tandenknarsen kan Craniosacraal therapie een oplossing zijn.