garden

Qigong qigong

 

Qi is het Chinese woord voor levensenergie. Volgens de Chinese geneeskunst is Qi de levenskracht die door alle levende dingen stroomt. Een levend wezen is vol van Qi en als iemand dood is is er geen Qi meer, de warmte of levensenergie is verdwenen. Een gezond persoon heeft meestal meer Qi dan een ziek persoon. Echter gezondheid is meer dan een overvloed aan Qi. Gezondheid betekent ook dat de Qi in het lichaam schoon is in plaats van vervuild, dat de Qi stroomt in plaats van geblokkeerd is. Levensenergie is overal in de natuur. De aarde zelf is in beweging, aan het transformeren, ademend en vol van levensenergie. Als we genieten van de schoonheid van de dieren, bomen, bloemen, bergen, zee en wolken, voelen we hun levensenergie en voelen we intuitief onze verbondenheid met hun. Mensen zijn onderdeel van de natuur en delen de levensenergie met de rest van de aarde. Gong betekent werk of voordeel verkregen door uithoudingsvermogen en oefening. Dus Qigong betekent werken met levensenergie, leren om de stroom van levensenergie te controleren en te verdelen om zodoende gezondheid te bevorderen en balans te vinden tussen geest en lichaam.

 

 

Qigong kent twee algemene categorieen: een dynamische of actieve Qigong (Dong gong) en een stille of passieve Qigong (Jing gong). Dynamische Qigong bevat duidelijke bewegingen. Het hele lichaam beweegt van de ene houding naar de andere, als een dans. Dong gong is het meest bekend in China en in het Westen. Het is een actieve vorm waarbij van binnen de geest stil is en tot rust komt. Tijdens de stille Qigong is het lichaam in rust. De Qi wordt gecontroleerd en gestuurd middels geestelijke concentratie, visualisaties en precieze methoden van ademhaling. Jing gong is aan de buitenkant stil maar innerlijk meer actief. De geest is alert en stuurt de Qi en soms wordt de Qi via de ademhaling ondersteund. Kortom, Dong gong is actief, bewegend en Jing gong is meditatief. Echter beide vormen zijn nodig in een gebalanceerd leven. Het is altijd belangrijk stilte te zoeken in activiteit en in rust vol attentie te zijn.

 

 

 

 

 

cursus qigong
  dinsdag inschrijven
Taiji-Qigong - shibashi; Eight Brocade - baduanjin 15.00 - 16.00, Noorderdiep 57, 9521BB Nieuw-Buinen email

 

Qigong is tevens een behandelingsmethode, waarbij qigongapp de behandelaar Qi overbrengt om op specifieke pathologie van de klant te werken, op een zelfde manier als met de acupunctuur naalden. Deze methode gebruiken we vaak in onze behandelingen, ook in combinatie met de naalden.